Historie a základní rozdělení portských vín

25.07.2017

Portská vína se vyrábějí již po staletí ve světoznámém regionu severozápadní části Portugalska v údolí Douro. Portská vína jsou vína fortifikovaná, která se opírají o sladší spektrum a vycházejí při tom z řady stylů.

Od mladých Ruby přes příjemně vyzrálá Tawny a pozdně balená LBV neboli Late Bottled Vintage, až po svým charakterem specifická vína nazývaná jednoduše Vintage.

Portské víno, i když typicky spojované s Portugalskem, ve skutečnosti dluží alespoň částečně za svůj vznik Britům a jejich vojenským konfliktům s Francií v 17. a 18. století. V důsledku trvalých válečných sporů Anglie v podstatě bojkotovala francouzské víno a začala dovážet své červené víno z Portugalska, které se geograficky nacházelo jen v těsné blízkosti od již tehdy známé oblasti Bordeaux, výrobce "claretu", první to anglické vinné lásky.

A byli to právě Britové, kdo začal přidávat do tichého portugalského vína trochu brandy, aby mu pomohlo vydržet na jeho plavbě zpět do Anglie. Přídavek brandy sloužil zejména k tomu, aby se křehké tiché víno na své dlouhé houpavé cestě nezkazilo. Zároveň ovšem brandy způsobilo, pokud bylo přidáno dostatečně brzy k zastavení fermentace, že bylo víno sladší s podstatně vyšší hladinou zbytkové cukru.

Výsledkem je, že portská vína mají pověst výrazně sladších vín s vyšším obsahem alkoholu a s větší hustotou těla i patra než jiná nešumivá vína.

Zejména milovníci lahodných sýrů a dekadentních dezertů pak ocení všestrannost párování portských vín nebo jejich nevšední schopnost být dezertem sám o sobě.